17 de setembre 2012

Milions d'ocells moren per l'impacte amb els vidres de les finestres: com evitar-ho

Un estudi portat a terme per experts de la Universitat d'Alberta, al Canadà, calcula que cada any moren en aquest país més de 22 milions d'ocells a causa de col·lisions accidentals amb els vidres de les finestres. L'estudi ha comptat amb la participació de 1.700 voluntaris i es publica en l'edició d'aquest mes de setembre de la revista Wildlife Research.
La tardor del 2008 li vaig enviar un missatge a José Luis Gallego explicant-li el cas d'un pit roig que havia mort després de xocar amb el vidre de la finestra del menjador de casa. Em va comentar que era realment trist que ocells que viatgen tants quilòmetres des d'Escandinàvia per estar uns mesos amb nosaltres morin per accidents com aquest.
L'experiència personal pot semblar una sensibleria però, a més del nou estudi de Canadà, hi ha moltes publicacions que indiquen que es tracta d'un problema d'importància i abast internacional. Destacaria en especial la lectura d'un informe recent de SEO/BirdLife amb explicacions sobre els motius d'aquests accidents, i sobretot i més important: consells pràctics per reduir les col·lisions:

http://www.seo.org/wp-content/uploads/2012/04/Evitar_colisiones.pdf
Publicació del nou estudi de Canadà http://www.publish.csiro.au/paper/WR11179.htm