24 d’octubre 2014

Innovex Therapeutics: Estratègies innovadores contra la malària

"Les ganes de crear un projecte derivat les tenia dins des de fa molts anys, però al Brasil, fins fa poc, era realment molt difícil fer coses d'aquesta mena dins de la universitat pública", explica el professor Hernando del Portillo, impulsor i director científic d'Innovex Therapeutics SL, la primera empresa derivada (spin-off) del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (Cresib), en associació amb la Icrea (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP). El professor Hernando del Portillo lidera un dels equips més potents del món en l'estudi del Plasmodium vivax, un dels paràsits causants de la malària, i va arribar a Barcelona el 2007 procedent de la Universitat de São Paulo (Brasil) amb un contracte d'investigador de la Icrea per treballar en el Cresib.

Amb el suport econòmic inicial de la Fundació Cellex i de l'antic Ministeri de Ciència i Innovació -i actualment del Ministeri d'Economia i Competitivitat-, l'equip del professor Del Portillo ha realitzat durant els últims anys avenços notables en l'estudi de la malària, inclosos el descobriment d'antígens nous i una possible vacuna. La malària humana causada pel Plasmodium vivax, prioritat de la feina de l'equip del professor Del Portillo, és responsable d'entre 100 i 300 milions de casos clínics cada any.

"La bona notícia és que en poc temps, el desembre del 2009, vam aconseguir demostrar que la línia de treball que vam postular pot desenvolupar-se com a plataforma de vacuna contra el tipus de malària que provoca el Plasmodium vivax", explica el professor Del Portillo. Aquesta plataforma de vacuna ha estat patentada a Espanya i en el conjunt d'Europa, i està en procés de patent en vuit països més.

Innovex Therapeutics va ser creada el mes de març passat a partir d'un acord de llicència sobre aquesta patent. Els socis fundadors de la nova empresa són el mateix Hernando del Portillo, el doctor Francesc E. Borràs, investigador de l'IGTP, i les institucions Icrea, Cresib i IGTP. L'empresa ha firmat un acord de tres anys per dur a terme la feina científica a les instal·lacions de l'IGTP, al Campus Can Ruti de Badalona.

Innovex Therapeutics vol desenvolupar els exosomes derivats de reticulòcits -glòbuls vermells immadurs considerats una "fàbrica natural de producció d'exosomes"- com una nova plataforma de vacunes contra malalties de salut humana i animal, explica el professor Del Portillo mentre detalla que una plataforma de vacuna és un concepte més general que el que anomenem normalment vacuna. "Les plataformes de vacunes poden ser considerades vehicles de models molt variats que transporten i lliuren les vacunes en llocs diferents del nostre sistema immunitari per provocar respostes protectores", indica el cofundador d'Innovex. Un dels models descoberts més recentment són els exosomes, unes nanopartícules d'entre 30 i 100 nanòmetres que són com cèl·lules en miniatura i que s'ha demostrat que poden ser utilitzades com a eines terapèutiques que poden ser útils en diferents malalties, des del càncer fins a malalties infeccioses, entre d'altres, detalla Del Portillo.

"Un aspecte de la investigació que em fa ser molt optimista és que aquesta espècie de paràsit amb què treballem per alguna raó ha decidit evolutivament envair el glòbul vermell immadur, la cèl·lula més especialitzada a produir aquestes nanovesícules que anomenem exosomes i, per tant, és com si tinguéssim la maquinària perfecta per fer una espècie de vacuna i una presentació d'antígens que són rellevants", explica el professor Hernando del Portillo.

"Hem desenvolupat una prova de concepte i tenim la patent d'aquesta tecnologia, ja que en models animals hem demostrat que exosomes derivats de reticulòcits d'infecció tenen proteïnes del paràsit i protegeixen contra un desafiament mortal; creiem que trigarem uns cinc anys abans de poder arribar a assajos de fase clínica I", aprofundeix el professor Del Portillo.

Aquest termini de preparació -relativament llarg- és la raó que, en paral·lel, Innovex estigui investigant l'ús d'aquesta plataforma en altres malalties de salut humana i animal, la potencialitat per desenvolupar productes i arribar a assajos clínics de la qual sigui més ràpida, segons explica el cofundador i director científic d'Innovex. De fet, Innovex ha rebut recentment una primera inversió per dur a terme una prova de concepte de la plataforma patentada per a la possible utilització en una altra mena de malaltia.

La capital catalana reforça el treball en salut global

El Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (Cresib), d'on ha sorgit l'empresa Innovex Therapeutics SL, es va posar en marxa l'any 2006 i té com a patrons l'hospital Clínic, la Universitat de Barcelona (UB), l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i els departaments de la Generalitat amb competències de salut i investigació.

El 2010, el Cresib va passar a ser el centre d'investigació de l'acabat de crear Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), nascut per promoure la recerca d'excel·lència en salut global i al mateix temps contribuir al seu impacte social, amb l'impuls de l'Obra Social La Caixa, l'hospital Clínic, la Universitat de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Espanya.

El 2013, el Cresib i l'ISGlobal van iniciar un procés d'aliança amb el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (Creal), que ha desenvolupat amb èxit un innovador clúster d'investigació amb capacitat per abordar diferents reptes en el camp de la salut, incloent-hi les malalties infeccioses i les malalties cròniques no comunicables, amb èmfasi especial en els determinants mediambientals. L'any 2013, aquesta aliança ha evolucionat en un institut ISGlobal integrat.

[Article publicat el 24 d'agost de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]