03 de novembre 2014

Sekg, un jove projecte tecnològic per entendre més be les persones

Si un espectador està mirant una pel·lícula de por i en els moments culminants no se li altera la freqüència cardíaca podem pensar que la pel·lícula no està tenint gaire èxit", explica a manera d'exemple Aleix Canals, cofundador amb Karim Ennakhli de Sensing Emotional Knowledge (Sekg), un projecte empresarial nascut fa poc més d'un any a Barcelona amb la missió de "crear tecnologia capaç d'entendre les persones".

Per saber l'opinió dels espectadors de pel·lícules hi ha els mètodes clàssics -des del temps que duren els aplaudiments fins a les enquestes a la sortida del cinema- i els nous sistemes de detecció de respostes fisiològiques o emocionals basats en sensors (dispositius de biofeedback) i plataformes o programes informàtics d'anàlisi i interpretació de les dades. Aquest segon camp, en plena fase de desenvolupament a tot el món, és el que ocupa l'activitat del projecte que han posat en marxa Canals i Ennakhli, dos joves que es van treure el títol d'enginyeria informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Per "entendre les persones" -i no només els espectadors de pel·lícules de por-, Sekg fa servir sensors o dispositius de biofeedback que l'usuari s'ha de posar al braç, al cap o a la cintura -depenent els models- mentre es van fent les proves. A més de la freqüència cardíaca, els dispositius al mercat poden comptar els passos i les calories consumides, la qualitat del son i, i fins i tot l'activitat cerebral o la sudoració.

Però amb les dades fredes d'aquests sensors no n'hi ha prou. "Hem de capturar la informació i analitzar-la per poder entendre les reaccions emocionals de la persona en cada moment d'una activitat", explica Karim Ennakhli.

Per aconseguir-ho, una de les creacions de Sekg és el Neuroboard, un sistema multiplataforma que captura la informació rebuda de qualsevol dispositiu de biofeedback, l'analitza i identifica determinades respostes emocionals de les persones. "Entre les respostes emocionals que podem detectar hi ha nivells d'estrès, d'angoixa, d'eufòria i d'atenció, entre d'altres", indica Aleix Canals.

La plataforma pot tenir múltiples usos en diferents sectors, des de productivitat o riscos laborals a l'empresa fins a millores en tractaments psicoterapèutics o en entorns educatius. "A Sekg ens hem volgut centrar, en una primera etapa, en els sectors de la psicoteràpia i el neuromàrqueting, i l'equip que hem desenvolupat es pot fer servir en psicologia i pedagogia, per exemple, per fer el seguiments dels problemes que poden tenir les persones amb trastorns d'atenció o dislèxia. Amb els nostres sistemes, els professionals i fins i tot els pares poden fer un seguiment de problemes emocionals o d'aprenentatge detectats els nens", indica Karim Ennakhli. "El nostre servei és de suport i seguiment, no pretenem ocupar el lloc que metges o psicòlegs duen a terme quan fan el diagnòstic i el tractament", puntualitza Aleix Canals. En aquest camp, amb la Universitat de Girona i amb una escola a Barcelona, hem fet estudis de seguiment dels joves que poden presentar alguna classe de problema que es pot detectar amb dispositius de biofeedback.

Per a les empreses, Sekg ha creat un servei de consultoria -EmotionalRT- que permet fer ús de la plataforma Neuroboard per ajudar a entendre com els clients responen emocionalment a qualsevol estímul, com per exemple els productes, marques, serveis o continguts, com seria el cas d'una pel·lícula de terror.

En una altra línia de mercat, Sekg pretén atreure l'atenció d'investigadors perquè puguin fer els seus propis estudis amb l'ajuda de la plataforma Neuroboard i a desenvolupadors informàtics perquè puguin utilitzar aquest sistema, per exemple, per a la creació de videojocs que entenguin tant el context com la resposta dels jugadors.

Relacionat amb la mateixa plataforma Neuroboard però amb una altra interfície, Sekg ha desenvolupat dues apps o aplicacions informàtiques per a dispositius mòbils que poden fer servir els usuaris finals. PayAttention! és una aplicació creada per ajudar a millorar el rendiment en les activitats que requereixen concentració i que funciona a partir de les dades captades per un sensor que mesura l'activitat elèctrica del cervell i transfereix la lectura de dades a través de Bluetooth a un ordinador, smartphone, tauleta o portàtil. Aquest mateix sensor serveix per captar les dades amb què funciona la segona app creada per Sekg, TakeItEasy! En aquest cas, una aplicació que pretén ajudar l'usuari canviar d'estat d'ànim quan té massa estrès, i gràcies a la qual s'intenta recuperar la relaxació.

La UPC i els contactes entre innovadors i inversors

Sekg va ser una de les sis iniciatives empresarials sorgides o relacionades amb la Universitat Politècnica de Catalunya (la UPC) que van participar el 3 d'abril passat en la jornada Investor's Day, organitzada pel Programa Innova de la UPC. Els sis projectes seleccionats van ser presentats davant 45 inversors de Catalunya. La jornada tenia com a objectiu reunir en el mateix espai emprenedors i possibles inversors per aconseguir finançament privat per a aquests sis projectes, que havien estat seleccionats per les possibilitats que tenen de creixement.

Prèviament, Sekg i els altres cinc projectes seleccionats havien participat en un Venture Academy on havien rebut una sèrie de sessions de formació per anar adquirint experiència en l'àmbit de la gestió empresarial amb la finalitat de millorar el model de negoci i fer una presentació entenedora i orientada als inversors. "Gràcies a la jornada Investor's Day hem entrat en contacte i estem en negociació amb un grup interessat a invertir en Sekg", expliquen satisfets Aleix Canals i Karim Ennakhli.

[Article publicat el 31 d'agost de 2014 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.

Passeu cada diumenge pel punt de venda habitual i no us perdeu els articles d'aquesta secció en l'edició paper de La Vanguardia. També en l'edició digital Premium, per a subscriptors.]