31 d’octubre 2015

Salut des del telèfon mòbil; HealthApp presenta a Europa les seves tres primeres apps

Completar estudis a l'estranger és gairebé una obligació per als joves investigadors que proven d'obrir-se camí al món de la ciència. En ocasions, les estades en formació en altres països serveixen també d'inspiració per transformar el coneixement científic en bones idees de negoci.

Jordi Cusidó -doctorat en Enginyeria Electrònica per la Universitat Politècnica de Catalunya- va passar bona part de l'estiu del 2011 fent un màster a la Universitat de Stanford (Califòrnia, Estats Units), en una activitat acadèmica en què va col·laborar amb joves d'Austràlia, Alemanya, Noruega i els Estats Units, en el desenvolupament d'un pla de negoci per a una aplicació informàtica per a l'atenció de problemes de salut mental.

"La líder d'aquell grup, una psicòloga australiana, va aprofitar aquell treball per crear la seva pròpia empresa i jo, de tornada a Barcelona, vaig explicar l'experiència i em vaig adonar que també teníem possibilitats de transformar aquest tipus de propostes en una iniciativa empresarial", indica Cusidó...

El projecte va anar madurant durant més d'un any i finalment es va convertir en l'empresa ­HealthApp SL, fundada el novembre del 2013 per Jordi Cusidó, Sebas Idelsohn i Jordina Arcal. Poc després, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE) va entrar a formar part de HealthApp a través de CIMNE Tecnologia SA. "El 2011 treballàvem en una app concreta, però ara la nostra proposta és més ambiciosa: hem creat una empresa per al desenvolupament i la comercialització d'aplicacions informàtiques per a dispositius mòbils, tauletes i serveis web que ajudin a connectar pacients i terapeutes per al tractament de malalties de llarga durada o cròniques".

El primer producte de Health­App és TCApp, una aplicació informàtica dissenyada per ajudar en el tractament de trastorns de la conducta alimentària com la bulímia i l'anorèxia. El tractament d'aquest tipus de trastorns a través de teràpia cognitiva conductual requereix que el pacient prengui nota o registri -fins ara en paper- els seus estats d'ànim, pensaments i sentiments durant tot el dia, i faciliti aquesta informació quan visita el terapeuta.

TCApp permet que el pacient acumuli aquesta informació d'una manera fàcil, dinàmica i fins i tot divertida -amb l'aplicació de tècniques de ludificació (activitats i jocs)-, i facilita que aquestes dades estiguin a disposició del terapeuta. D'aquesta manera, es facilita el seguiment del pacient, l'elaboració d'informes, la transmissió de missatges de reforç i la programació d'alarmes per provar d'evitar possibles crisis.

"Els assajos realitzats amb la TCApp, que han comptat amb la participació de metges especialistes i la supervisió dels comitès d'ètica dels hospitals col·laboradors, mostren que amb aquesta aplicació s'aconsegueix una adherència més gran a la teràpia i un millor seguiment del pacient en la seva evolució dia a dia", resumeix Jordi Cusidó.

TCApp és una aplicació que pot ser descarregada de manera lliure, però que està dissenyada per a un ús professional, és a dir, que ha de ser utilitzada sempre amb la prescripció i supervisió d'un terapeuta. Els clients potencials de productes de Health­App com TCApp són clíniques i hospitals que treballen en salut mental, tant públiques com privades. Entre els organismes amb què HealthApp ja ha començat a treballar destaca el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut), interessat en aplicacions informàtiques que poden facilitar l'atenció i seguiment de pacients de manera telemàtica. "També iniciarem un programa pilot a Múrcia i estem definint una altra prova en col·laboració amb el National Health Service, del Regne Unit", indica Cusidó.

Participació institucional i empreses

El cofundador i CEO de Health­App destaca, d'altra banda, la col·laboració rebuda des de l'inici d'aquest projecte de la Generalitat i l'ajuda de l'Obra Social La Caixa, que va seleccionar TCApp com un dels 20 projectes que reben ajuda de la quarta edició del programa d'Emprenedoria Social.

Obrir-se camí en el món de les aplicacions informàtiques al sector de la salut no és fàcil. En els últims anys han sorgit milers d'iniciatives empresarials i particulars per respondre a les demandes dels ciutadans i els professionals de la sanitat. "L'avantatge de HealthApp és que som molt específics, ens dediquem a una àrea molt concreta i provem de conèixer molt bé les necessitats dels nostres clients. Actualment, existeixen al mercat unes 40.000 apps de salut, però la majoria són iniciatives de persones aïllades o d'empreses que fan tota mena d'aplicacions, sense estar especialitzats en salut", indica Cusidó.

HealthApp participarà al mes d'octubre en la Conferència Europea de Telemedicina, que se celebrarà a Odense (Dinamarca), presentant TCApp i dues aplicacions informàtiques noves, una dedicada a l'atenció de malalts renals i una altra a afectats per depressió. "El nostre objectiu és tenir aquestes tres aplicacions completament desenvolupades i col·locades al mercat a mitjans d'octubre".

Cinme i noves iniciatives empresarials

El Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (Cimne, un consorci de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Generalitat) participa en el capital de HealthApp a través de Cimne Tecnologia SA, una empresa creada el 2001 amb l'objectiu d'actuar com a incubadora de noves iniciatives.

La primera generació de companyies creades o participades per Cimne van incloure entre el 1996 i el 2010 cinc iniciatives empresarials: Quantech ATZ, Compass Ingeniería y Sistema, Soluciones Integrales de Formación i Gestión Structuralia, Ingenia AIE i Buildair. Durant els quatre últims anys, Cimne ha participat en la creació o ha entrat a formar part de 10 empreses més: Buildair APAC, Computational and Information Technologies, RSM Gassó Cimne Energy, Tecnologías Avanzadas para el Ocio, Lyncos Technologies, Portable Multimedia Solutions, Fresh Water Nature, Pneumatic Structures Technologies, Biomechanics Development i HealthApp.

[Article publicat el 13 de setembre de 2015 a la pàgina 'De la ciència al mercat', del suplement setmanal d'economia 'Diners' del diari La Vanguardia. Text: Joaquim Elcacho.]
 Versió .pdf des de Hemeroteca 'La Vanguardia'